You have to be logged in to use this feature.

The Valkhof Museum has a varied collection that consists of archaeological finds, old art and modern art. The collection of artefacts from Nijmegen and surroundings consists of objects from the Stone Age and later periods that illustrate the life in the region over the centuries. The largest part of the collection consists of objects related to Roman archaeology. The collection of old art and crafts covers a period from the Middle Ages to the early 20th century, with topics related to Nijmegen. The modern art collection consists primarily of works by Dutch artists, including a large collection of Dutch Pop Art.

  This paged is managed by the museum
The Valkhof Museum
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen

Museum type(s)

History & Anthropology Art & Design

Topics

Local Modern art Archaeology Medieval art & Early Renaissance art

Visitor information

Opening hours

Monday Closed
Tuesday 11:00 am – 05:00 pm
Wednesday 11:00 am – 05:00 pm
Thursday 11:00 am – 05:00 pm
Friday 11:00 am – 05:00 pm
Saturday 11:00 am – 05:00 pm
Sunday 11:00 am – 05:00 pm

More opening hours

Admission

0 - 5 Free
6 - 17 €5.50
18 and over €11.00
CJP Pass €5.50
Museumkaart Valid
Rembrandtkaart Valid
Family €27.50
Cultuurkaart €5.50
Students €5.50
Groups of 15+ €6.00
Friends of the museum Free
ICOM Free

More admission

Facilities


  • Coffee

  • Restaurant

  • Museum shop

  • Wheelchair accessible

  • Credit card

  • Parking

Location

Kelfkensbos 59, Nijmegen, The Netherlands

Exhibitions

Current

to

All exhibitions

Reviews

The Valkhof Museum has 8 ratings.

Friday, July 9, 2021 Jul 9, 2021
(Review in Dutch)

In museum Het Valkhof de werkelijk schitterend ingerichte expositie De pest gezien. Meer dan ooit is deze expositie nu actueel en de overeenkomsten met de huidige coronapandemie zijn dan ook onmiskenbaar. In de 14de eeuw bestonden er al mondmaskers. De artsen destijds droegen zogenoemde snavelmaskers gevuld met kruiden om de kwade dampen op afstand te houden. Waar die pest vandaan kwam, dat wist men niet. Het werd gezien als een straf van God voor de misdragingen van de mens. Zie de metafoor naar nu. Of het God is die ons straft laat ik in het midden, maar COVID-19 is wél mede een gevolg van menselijk handelen en dan met name onze handelwijze ten opzichte van de aarde: houtkap en ontbossing, uitputting van gronden, industrialisatie, stikstof en klimaatveranderingen, fossiele brandstoffen, kortom moeder aarde raakt uitgeput en onze misdragingen lokken dit soort pandemieën uit. In de 14de eeuw werd de toenmalige bevolking van Europa gehalveerd als gevolg van die zwarte dood. Allerlei heiligen werden aangeroepen om de nood te lenigen. Met name St. Sebastianus, de man met de pijlen in zijn lichaam was zeer populair. Ik wist dat Sebastiaan een tot het Christendom bekeerd Romeins soldaat was (ergens 3de eeuw na Christus). De keizer van Rome pikte dat niet, liet hem arresteren en op het Marsveld met pijlen doorboren. Toen Sebastiaan begraven moest worden, bleek hij nog te leven. Hij werd door een vrouw opgeknapt maar opnieuw gearresteerd en nu succesvol doodgeknuppeld. Sebastiaan blijkt echter ook een zogenoemde pestheilige te zijn waarbij de pijlen metafoor zijn voor de pestbuilen die Sebastiaan dan wist te weerstaan. En zo wandel je door de geschiedenis van de pest waarvan de bacterie die de ziekte veroorzaakt uiteindelijk in 1894 werd ontdekt. Net als vermoedelijk COVID-19 is de pest een voorbeeld van een zoönose ofwel een van dier op mens overgebrachte ziekte, in geval van de pest is de drager ervan vlooien. Zo doe je heel wat weetjes op in deze prachtig vormgegeven tentoonstelling die daarmee niet alleen mooi, maar ook heel leerzaam is. Een aanrader dus. Bovendien stemt deze expositie tot nadenken en reflectie op het menselijk handelen.

Read full review

  Visited on Friday, July 9, 2021

 Useful review  0
 
Friday, February 22, 2019 Feb 22, 2019
(Review in Dutch)

Museum het Valkhof toont n.a.v. van de 75ste herdenking van het bombardement op Nijmegen de schilderijen en tekeningen van de Oostenrijkse Ceija Stojka (1933-2013). Ceija was een Roma en daarom belandde ze met haar familie in Auschwitz, Bergen-Belsen en Ravensbrück. Als door een wonder overleefde ze samen met haar moeder, zusje en broertje deze nachtmerrie. In de jaren 80 ging ze haar herinneringen tekenen en schilderen en schreef er gedichten en verhalen bij.
Ceija Stojka is autodidact. Haar schilderijen en tekeningen ontberen iedere academische invloed, ze zijn puur naïef, maar juist daardoor des te indringender. De expositie begint met de verbeelding van het nomadische Romaleven dat in het middelste deel wordt afgesneden door de gevangenschap in de kampen. Hoewel Ceija niets kon vergeten, heeft ze haar levensvreugde nooit verloren. Daarom eindigt de expositie in een knalgeel geverfde ruimte met schilderijen van zonnebloemen. Voor de Roma zijn zonnebloemen de verbeelding van de hoop.

Read full review

 Useful review  0
 
Tuesday, September 4, 2018 Sep 4, 2018
(Review in Dutch)

Het Valkohfmuseum is een prima museum in een strak, momdern gebouw. In het museum zijn gevarieerde tentoonstellingen te zien over de Romeinen in de streek, maar ook diverse kunsttentoonstellingen. Hoe interessant het museum is ligt aan de actuele tijdelijke tentoonstelling. Bekijk dus eerst even of de huidige tentoonstellingen je interessant lijken!

 Useful review  0
 
Tuesday, January 19, 2016 Jan 19, 2016

This rating does not include a review.

 
Monday, October 12, 2015 Oct 12, 2015

This rating does not include a review.

 
Sunday, October 11, 2015 Oct 11, 2015

This rating does not include a review.

 
Friday, October 9, 2015 Oct 9, 2015
(Review in Dutch)

Leuk museum met interessante tentoonstellingen. Een leuke toevoeging aan een weekendje Nijmegen!

 Useful review  0
 

This rating is based on the rating of this museum on several other platforms.

Write a review

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited this museum, you can write your review below. Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

WhichMuseum – made in Amsterdam

How would you like to sign up?

We will never post any messages without your permission.

Sign up with Google

Or use your email address

Already have an account? Log in!

Information for museums.

×

How would you like to log in?

Log in with Google

Or use your email address

Don't have an account? Sign up!
Forgot your password?

×