Dutch Steam Engine Museum and its collection

Dutch Steam Engine Museum

The Dutch Steam Engine Museum shows, through working examples, the exciting history of the development of the steam engine. Steam engines played a major role in the Industrial Revolution. Most of the engines have since been replaced by other forms of power but fortunately we still have some of those fine machines assembled in the former steam pumping station ‘Vier Noorder Koggen’. There are many engines regulary shown working, including the original pumping engine.

NLNederlands Stoommachinemuseum

Science & Technology  Science & Technology Historic house Profession & Craft Industrial heritage

Dutch Steam Engine Museum
Oosterdijk 4
1671 HJ Medemblik

Visitor information Dutch Steam Engine Museum

Children's treasure hunt€2.50
Members StoomvriendenFree

Oosterdijk 4, Medemblik

Discover all museums in Medemblik

Dutch Steam Engine Museum Reviews

Dutch Steam Engine Museum has 2 ratings.

• R
    Ronald • Oct 15, 2019

This rating does not include a review.

Visited on Oct 5, 2019

• J
    Johan • Jan 30, 2019

We zijn in de herfstvakantie hier op bezoek gegweest en het is ons erg goed bevallen.

Museum is prachtig gelegen met de voorzijde aan het IJsselmeer en een grote plas met wijds uitzicht aan de achterzijde. Het museum zelf is gevestigd in een oud stoomgemaal. Dit is nog geheel intact. Tijdens de schoolvakanties is het museum onder stoom en draaien er verschillende stoommachines dus ook toen wij er waren. De kinderen hebben het naar hun zin gehad. Er stonden veel miniatuur stoommachines van wilesco die ze zelf mochten opstoken en laten draaien. Ze hebben ook een stokers diploma gehaald door mee te helpen met het stoken van de grote stoomketel van het museum. De puzzeltocht zijn ze niet meer aan toe gekomen. Op het terrein achter het museum staan verschillen door stoom aangedreven machines en in het haventje ligt nog een stoombaggermolen.

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited Dutch Steam Engine Museum, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review Dutch Steam Engine Museum.