Museum Catharijneconvent and its collection

Museum Catharijneconvent
Source

Museum Catharijneconvent is housed in a medieval monastery from the 15th century. It is dedicated to the past and present of Christianity in the Netherlands. The museum exhibits old and contemporary art, and various other objects that illustrate the story of Christianity. The permanent collection is very diverse and includes paintings by masters such as Rembrandt, gold and silver objects, sculptures of saints and Mary, ancient manuscripts, rosaries and video art.

History & Anthropology  History & Anthropology Art & Design  Art & Design Religion Medieval art & Early Renaissance art Religious building

Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Visitor information Museum Catharijneconvent

Opening hours

Monday Closed
Tuesday
10:00 – 17:00
Wednesday
10:00 – 17:00
Thursday
10:00 – 17:00
Friday
10:00 – 17:00
Saturday
11:00 – 17:00
Sunday
11:00 – 17:00

Public Holidays: 11:00 - 17:00
Closed New Year's Day
King's Day- Closed

Admission

0 – 17Free
18 – 64€15.00
65+€13.50
MuseumkaartFree
RembrandtkaartFree
FriendsLottery VIP CARDFree
ICOMFree
Students€7.00
U-pasFree
Friends of CatharijenconventFree

Facilities

Wheelchair accessible
Museum shop
Parking
Coffee
Credit card
Restaurant

Location & Map

Lange Nieuwstraat 38, Utrecht

Discover all museums in Utrecht

Exhibitions

 • Het grootste museum van Nederland
  Now on display

  Het grootste museum van Nederland

  Permanent exhibition

 • Feest! Weet wat je viert
  Now on display

  Feest! Weet wat je viert

  Permanent exhibition

 • Maria Magdalena
  Ended

  Maria Magdalena

  Jun 25, 2021 – Jan 9, 2022

 • Body Language
  Ended

  Body Language

  Sep 25, 2020 – Jan 17, 2021

 • Verborgen parel
  Ended

  Verborgen parel

  Jul 25, 2020 – Sep 20, 2020

 • Wonderen
  Ended

  Wonderen

  Feb 28, 2020 – Aug 23, 2020

 • Kerstival ’19 – Voor de hele familie
  Ended

  Kerstival ’19 – Voor de hele familie

  Dec 21, 2019 – Jan 5, 2020

 • North & South
  Ended

  North & South

  Oct 25, 2019 – Jan 26, 2020

 • Bij ons in de Biblebelt
  Ended

  Bij ons in de Biblebelt

  Jul 7, 2019 – Sep 22, 2019

More exhibitions

Museum Catharijneconvent Reviews

Museum Catharijneconvent has 4 ratings.

 • Frans
  Frans • May 14, 2016

  Speciaal voor Franciscus het Catharijne Convent bezocht. Is altijd een boeiend museum met veel kunstschatten. Dit keer staat Franciscus van Assisi centraal. Bij het begin van de expositie is een video projectie met een zeer boeiende inleiding door Henk van Os. Hierna kun je door de tentoonstelling dwalen en je vergapen aan beelden en schilderijen waarvan de kwaliteit wisselend is. Via de tekstborden kom je heel wat te weten over Franciscus en zijn tijd, zo rond 1200. Ook dat dierendag, 4 oktober, de dag van St.Franciscus, aan hem is gekoppeld sinds 1929.

  Translate to English

  Visited on Mar 20, 2016

 • Inge
  Inge • Mar 16, 2016

  Het Catharijneconvent is een heerlijke onderdompeling in de geschiedenis van het christendom in Nederland. Een goede gemixte opstelling waar kunst en geschiedenis elkaar aanvullen en een interessant verhaal vertellen.

  Translate to English

 • Marianne
  Marianne • Jan 17, 2016

  Museum Catharijneconvent in een monumentaal gebouw houdt de geschiedenis levendig op een voor jong en ouder toegankelijke manier. Dat bewijst ook de tijdelijke tentoonstelling: 'De heksen van Bruegel'. Boerenkermis, boerendans, boerenbruiloft, het zijn onderwerpen op schilderijen waardoor Pieter Bruegel in de zestiende eeuw bekend werd. Met palet en penseel vereeuwigde deze kunstenaar landschappen, religieuze voorstellingen en hellestukken. In de samenleving van Bruegels tijd zijn een aantal aspecten van belang, zoals het dagelijkse leven van de adel en het gewone volk, religie en wetenschap. De wereld was volop in beweging. De ontdekking van de Nieuwe Wereld was alom merkbaar. De godsdienst verloor haar monopoliepositie. De Nederlanden kwamen in opstand tegen de Spaanse landheer en zijn genadeloze bewind.

  Museum Catharijneconvent heeft in deze tentoonstelling een tweetal van Bruegels prenten opgenomen. 'Jacobus bij de tovenaar' en 'De val van het kwaad' zijn een verbeelding van het slechte. Het was uit den boze om destijds een afwijkende leefwijze te hebben of een andere religieuze overtuiging. Zowel de katholieke kerk als de politieke machthebbers voerden als sinds de dertiende eeuw een harde strijd tegen alles wat niet strookte met de norm. Regelmatig werden straffen opgelegd zoals opsluiting, foltering, verbanning en terechtstelling. De expositie in Museum Catharijneconvent die deze maand nog te bezichtigen is, is hiervan ondanks het beladen onderwerp door de samenstelling een aantrekkelijke afspiegeling.

  De symbooltaal van Pieter Bruegel bestaat uit een bezem, heksenketel, haard en kat. Tovenarij is bij hem de bezwering van een duivelse daad of noem het kattenkwaad. Het Bruegeliaanse gedachtegoed was ook van invloed op werk van tijdgenoten. Heel handig om hier meer over te weten is het tekstboekje bij de expositie. Breugel inspireert al eeuwen lang vele kunstenaars. Hij heeft een groot stempel gedrukt op de verdere ontwikkeling van de Vlaamse kunst in de late zestiende en de vroege zeventiende eeuw. Zijn werk was bepalend voor de ontwikkeling van de landschapsschilderkunst en het genre. Bruegel verbeeldde spreekwoorden, zo ook deed Adriaen van de Venne dit met 'Vrouwen vechten om de broek', een kostelijk voorbeeld van strijd tussen seksen. Een topstuk is ook: 'Rommelpotspeler' van Petrus Stavenerus. Het laatste werk dat te bezichtigen is, 'Heksenbijeenkomst' van Frans Francken is zowel onderhoudend als stichtelijk. Na alle Hocus Pocus Pas, keisnijders, zwarte magie en hekserij wacht de 'gewone' buitenwereld van deze tijd. Hierin kan het ook danig spoken, maar er is eveneens ruimte voor 'Breugeliaans' vermaak.

  Translate to English

  Visited on Jan 15, 2016

 • Aggregated rating

  This rating is based on the rating of this museum on several other platforms.

Write a review

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited Museum Catharijneconvent, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review Museum Catharijneconvent.