Museum de Fundatie and its collection

Museum de Fundatie
Source

Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis the Nijenhuis is a museum of visual art. The museum is located in the Nijenhuis, an estate with manor. The collection that is exhibited in the castle is based on the collection of Dirk Hannema, former director of Museum Boijmans. It is a varied collection that includes paintings, drawings, sculptures and applied art from different periods and cultures. In addition, there are regular temporary exhibitions in the castle and sculpture garden. The Paleis aan de Blijmarkt in Zwolle the other location of Museum de Fundatie.

Art & Design  Art & Design Modern art Contemporary art Castle Garden & Park Renaissance art & Early modern art Applied art

Museum de Fundatie
't Nijenhuis 10
8131 RD Heino
Advertisement

Visitor information Museum de Fundatie

Opening hours

Monday Closed
Tuesday
11:00 – 17:00
Wednesday
11:00 – 17:00
Thursday
11:00 – 17:00
Friday
11:00 – 17:00
Saturday
11:00 – 17:00
Sunday
11:00 – 17:00

Admission

0 – 17Free
18+€9.00
MuseumkaartValid
CJP Pass€6.00
RembrandtkaartValid
Library pass€6.00
Combined ticket Paleis a / d Blijmarkt and Kasteel het Nijenhuis€12.00
Groups of 10+€6.00
ICOMFree
Students€6.00
Friends of the museumFree

Facilities

Museum shop
Parking
Coffee
Restaurant

Location & Map

't Nijenhuis 10, Heino

Discover all museums in Heino

Museum de Fundatie Reviews

Museum de Fundatie has 4 ratings.

 • Karel
  Karel • Jun 21, 2019

  Al heel lang geleden raakte in geïntrigeerd door Charlotte van Pallandt. Een adellijke beeldhouwer, kwam over de vloer bij koningin Wilhelmina en Juliana en ze had iets ondeugends en rebels. Dus een bezoek aan de overzichtstentoonstelling in de Fundatie was voor mij een must. Wat heerlijk om nu al dat werk bij elkaar te zien. Natuurlijk: haar markante beeld van Wilhelmina zoals dat o.m. tegenover paleis Noordeinde staat, wie kent het niet? Maar de barones deed zoveel meer dan dat. Toen ze in 1997 op 99 jarige leeftijd overleed, liet ze een rijk oeuvre na en werd een welbesteed leven afgesloten. In het vooroorlogse Parijs werkte ze o/m met Aristide Maillol. Net voor WO II vestigt ze zich in Nederland. In 1919 was ze met een diplomaat getrouwd, maar daar scheidde ze in 1924 van. Het verhaal gaat dat ze haar trouwring uit het raam gooide toen ze na de scheiding naar Parijs vertrok, om daarmee letterlijk de boeien van zich af te werpen. Ze werkte figuratief maar schuwde het experiment niet, ze was absoluut niet bang uitgevallen voor moderne experimenten. Behalve Wilhelmina, maakte ze ook een borstbeeld van Juliana en Charlotte heeft Beatrix lesgegeven, niet onverdienstelijk naar het schijnt, want Beatrix kan het ook heel goed. Het officieel beeld van Juliana vond Van Pallandt eigenlijk niet zo mooi. Ze had het gemaakt aan de hand van foto's. Toen ze een keer bij Juliana op de thee mocht, zag ze de koningin in levende lijve. Ze schrok want haar beeld leek niet op de echte Juliana. Ze bestudeerde de koningin goed en maakte een nieuw beeld waarin ze de menselijkheid van Juliana echt kon weergeven. De expositie laat de veelzijdigheid van de rebelse barones goed zien. Een fascinerend mens en een begaafd kunstenaar. Een verdiende hommage aan het talent van Charlotte van Pallandt in museum De Fundatie in Zwolle.

  Translate to English

  Visited on Jun 21, 2019

 • Hennie
  Hennie • Apr 24, 2017

  This rating does not include a review.

  Visited on Nov 3, 2016

 • Peter
  Peter • Dec 8, 2016

  Prachtige locatie! Interessante eigen collectie, met werken van o.a. ('Ik') Jan Cremer. Ook een prachtige beeldentuin, waar de objecten door de schitterende omgeving goed tot hun recht komen.

  Translate to English

  Visited on Nov 3, 2016

 • K
  Kaz • Oct 12, 2015

  This rating does not include a review.

Write a review

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited Museum de Fundatie, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review Museum de Fundatie.