Museum Kranenburgh and its collection

Museum Kranenburgh

Museum Kranenburgh is housed in ‘Huis Kranenburgh’ from 1882. It is a museum of visual arts. The collection consists of paintings and graphic art by artists from the so-called Bergen School. The collection includes works by Else Berg, Henri Le Fauconnier, Dirk Filarski, Leo Gestel, Mommie Schwarz and Charley Toorop. The graphic collection includes work by Bernard Essers and Lucebert. Around the museum is a sculpture garden with works by Jan Toorop.

Art & Design  Art & Design Modern art

Museum Kranenburgh
Hoflaan 26
1861 CR Bergen (NH)

Visitor information Museum Kranenburgh

CJP Pass€2.50
RembrandtkaartValid
Students€2.50

Hoflaan 26, Bergen (NH)

Discover all museums in Bergen (NH)

Museum Kranenburgh Reviews

Museum Kranenburgh has 7 ratings.

Karel • Aug 30, 2020

Museum Kranenburgh herbergt een collectie van kunstenaars van de Bergense school. Helaas zagen we daar maar een snippertje van, namelijk een selectie met lucht en wolkenpartijen van schilders als Leo Gestel en Edgar Fernhout. Daarmee sloot deze selectie aan bij de wisselexpositie Lucht. Moderne kunstenaars geven in deze expositie hun kijk op lucht weer. Lucht, zo vanzelfsprekend maar steeds kostbaarder, immers niet overal is lucht meer zo zuiver als aan onze kust bijvoorbeeld. Yoko Ono’s Air Dispenser refereert daaraan. Voor 50 cent kun je uit zo’n ouderwetse snoepautomaat een bolletje schone lucht trekken. Ook te zien is de beroemde foto Cloud van Elspeth Diederix, een wolk van plastic supermarkt zakjes die niet recyclebaar zijn en ons milieu dus zeer aantasten. Hoogtepunt van deze verder nou niet echt bijzondere expositie is het Kleurenspectrum van licht van Jan Andriesse. Andriesse weet licht te schilderen, en licht is immers elektromagnetische straling die zich door de lucht verplaatst.

Visited on Aug 28, 2020

• Ab
    Ab • Jan 31, 2017

Op zondag 29 januari voor het eerst sinds de nieuwbouw Kranenburgh bezocht. Al een keer eerder geprobeerd, maar het parkeren in Bergen is een enorm probleem. Weer weggereden. Nu lukte het zowaar. Op het kleine parkeerterreintje zowaar.

Bij het lopen naar de entree viel me de typografie op. Wie heeft die in 's hemelsnaam goedgekeurd? Als de ontwerper kraanvogelpoten voor ogen heeft gehad is hem/haar de functie van een museum volkomen ontgaan. De gene die het goedkeurde natuurlijk eveneens. Er is blijkbaar alleen naar de naam gekeken en die leverde een fixatie op. Een museum straalt rust uit. Zeker in het naar-buiten treden. De typografie van de naam maakt herrie. Heel veel herrie.

Ook heel veel herrie veroorzaakte binnen een vrouwengroep die een rondleiding kreeg. Bijzonder irritante aanwezigheid van de uitlegster. Vóór de nieuwbouw kwam ik er zeker zes keer per jaar. Dat ga ik ná dit bezoek zeker niet halen!

Daar waar mogelijk de groep ontweken en genoten van de tentoonstelling van Houtskool tot Hi-Res en de andere kunstwerken.

Aanbeveling. Heroverweeg de typografie en laat de rondleidingen plaatsvinden op zondagochtend tussen 9.00 en 10.00 uur. Het gebouw heeft dan een uur de tijd om weer tot rust te komen voordat de bezoekers binnenlopen.

Visited on Jan 29, 2017

• Peter
    Peter • Dec 8, 2016

This rating does not include a review.

• D
    Dennis • Mar 2, 2016

Museum is best mooi maar wat een verschrikkelijke mensen werken daar. Arrogantie van het personeel viert daar hoogtij werkelijk geen aanrader. De directeur is ook al opgestapt tijd dat de raad van bestuur de rest van het arrogante personeel vooral achter de kassa ook de laan uit stuurt. bah wat een tegenvaller!

Visited on Mar 2, 2016

• K
    Kaz • Feb 26, 2016

Museum Kranenburgh is een prachtig museum, zowel het gebouw zelf als de tentoonstellingen. De tentoonstelling die Joost Zwagerman samengesteld heeft (Silence out loud) is erg interessant. De verschillende thema's (met als hoofdthema 'stilte') zijn erg goed gekozen, net als de werken binnen deze thema's. De tentoonstelling zet je echt aan het denken, knap gedaan.

Visited on Feb 20, 2016

• Peter
    Peter • Feb 22, 2016

Op een regenachtige winderige dag vanuit Callantsoog het museum bezocht. De keuze van Joost Zwagerman is geweldig om de stilte te mogen beleven. Een echte aanrader. Ook de werken van Charley Toorop zijn zeer de moeite waard. Door het weer heb ik de beeldentuin niet kunnen bekijken. Dit ga ik echter zodra de mogelijkheid zich voordoet alsnog doen. Een fantastisch museum!

Visited on Feb 20, 2016

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited Museum Kranenburgh, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review Museum Kranenburgh.