Museum Krona and its collection

Museum Krona
Source

The Museum voor Religieuze Kunst is housed in a wing of an inhabited monastery. The collection consists of various religious art objects from the Netherlands. Special works include medieval monstrances and sculptures. Due to the lack of space, only a small part of the collection can be on display. For this reason, the setup is changed regularly. The herb garden can also be visited, which was constructed thirty years ago as a medieval ‘cruydthof’. There are over 150 plant species.

Art & Design  Art & Design Garden & Park Religion Religious building

Museum Krona
Vorstenburg 1
5401 AZ Uden
Advertisement

Visitor information Museum Krona

Opening hours

Monday Closed
Tuesday
11:00 – 17:00
Wednesday
11:00 – 17:00
Thursday
11:00 – 17:00
Friday
11:00 – 17:00
Saturday
11:00 – 17:00
Sunday
11:00 – 17:00

Admission

0 – 15Free
16+€6.00
MuseumkaartValid
CJP PassFree
RembrandtkaartValid
Groups (reservation required)€5.00
ICOMFree
StudentsFree
Friends of the museumFree

Facilities

Wheelchair accessible
Museum shop
Parking
Coffee

Location & Map

Vorstenburg 1, Uden

Discover all museums in Uden

Museum Krona Reviews

Museum Krona has 3 ratings.

 • Karel
  Karel • Jun 17, 2021

  Kleine musea herbergen soms grote verrassingen. Museum Krona in Uden bijvoorbeeld. Het eerste museum waar ik na de lockdown eindelijk naar binnen mocht toont tot 26 september Marc Chagall in dialoog met acht hedendaagse kunstenaars. Chagalls rijke oeuvre omvat religieus georiënteerde als wereldse kunst in litho’s, etsen, schilderijen en altijd is daar de verbinding met zijn Russische roots. Geboren in Vitebsk in Wit-Rusland trok hij naar Berlijn, Parijs, New York en weer Parijs in diaspora. In zijn werken verbond hij zijn eigen geschiedenis met het hier en nu en op die manier verbindt Krona nu eigentijdse kunstenaars met Chagalls zeggingskracht. Bijvoorbeeld Marc Mulders' visie op het laatste oordeel, of de prachtige abstract-figuratieve stalen kunstwerken van Menashe Kadisman met zijn visie op de geboorte, het lijden (piëta). Maar altijd is daar weer Chagalle en zijn onnavolgbare werk. Zoals de Joodse man met thora, het eerste schilderij in de collectie van het toen nieuwe museum in Tel Aviv dat Chagall aan dit jonge museum schonk. Of, heel bijzonder, het schilderij Ida in de boom, voor het eerst aan de wereld getoond en dat in Uden! Het schilderij komt uit de collectie van een New Yorkse familie. Bij de voorbereidingen voor deze expositie door conservator Wouter Prins, werd ontdekt dat het op dit schilderij om Chagalls dochter Ida gaat. Nee, het was zeker geen straf om even anderhalf uur door deze boeiende expositie te dwalen terwijl het buiten zo’n mooi weer was!

  Translate to English

  Visited on Jun 17, 2021

 • Karel
  Karel • Jan 30, 2020

  Ruim twintig jaar geleden maakte de Russische kunstenaar Raouf Mamedov zijn visie op het laatste avondmaal met mensen met het syndroom van Down als model. Daarnaast een serie foto’s geïnspireerd op verhalen uit het Nieuwe Testament. Mamedov is theaterregisseur en dat is in zijn foto’s goed te zien. Maar wat hij vooral doet is een bekend thema nieuwe invulling geven. Voor hem waren de modellen geen ‘mongooltjes’, nee ze waren acteurs en zo behandelde hij hen ook. Kunstenaars zonder schroom, met een vrij bewustzijn. In hun authenticiteit geven deze acteurs een geheel nieuwe dimensie aan het beeld dat wij hebben van het laatste avondmaal, de verkondiging of de geboorte van Jezus. Daarmee maakt Mamedov zichtbaar wat Jezus predikte, namelijk ‘laat alle mensen tot mij komen en zeker kinderen’, een andere wijsheid van Jezus was ‘zalig zijn de onwetenden, want zij zullen heden met mij in het paradijs zijn’. Ruim twintig jaar na dato heeft deze schitterende serie nog niets aan zeggingskracht ingeboet en is ze opnieuw te zien in Museum Krona in Uden.

  Translate to English

  Visited on Jan 29, 2020

 • H
  Hans • Jul 2, 2019

  Inderdaad een klein maar fijn museum voor een bezoekje van een uurtje of twee, gevestigd in een prachtige locatie. Je moet wel geïnteresseerd zijn in religieuze kunst. Een prachtige kruidentuin. Enthousiaste vrijwilligers staan klaar om je rond te leiden. Ik heb de expositie "De Groene Middeleeuwen" bezocht. Prachtige middeleeuwse handschriften en een goede uitleg. Jammer dat de bordjes met de teksten aan de kleine kant zijn.

  Hans van Spelde

  Translate to English

  Visited on Jun 20, 2019

Write a review

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited Museum Krona, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review Museum Krona.