Cornelis Kruseman Stichting and its collection

Cornelis Kruseman Stichting

The Stichting Cornelis Kruseman is a non-profit foundation. It conserves, collects and displays the work of Cornelis Kruseman. Founder is mrs. Ising, a descendant of Johannes Kruseman, a brother of the painter. Besides her fortune she left several works of Cornelis Kruseman. The collection has grown thanks to donations and purchases and now numbers some 30 works.

Art & Design  Art & Design

Cornelis Kruseman Stichting
Lange Vijverberg 16
2513 AC The Hague

Visitor information Cornelis Kruseman Stichting

The collection is housed in a stately building on Lange Vijverberg and can be visited as normal. The collection can only be visited by appointment through the secretariat of the Foundation:

0+Free

We don't have information about the facilities of Cornelis Kruseman Stichting.

Lange Vijverberg 16, The Hague

Discover all museums in The Hague

Exhibitions

No exhibitions in Cornelis Kruseman Stichting have been found.

Cornelis Kruseman Stichting Reviews

Cornelis Kruseman Stichting has 1 rating.

Karel • May 17, 2022

De Stichting Cornelis Kruseman is een stichting zonder winstoogmerk. Ze conserveert, verzamelt en maakt zichtbaar het werk van Cornelis Kruseman. Grondlegger is mw. Ising, een nazaat van Johannes Kruseman, een broer van de schilder. Naast haar vermogen laat zij enkele werken van Cornelis Kruseman na. De collectie is inmiddels gegroeid dankzij schenkingen en aankopen en telt een kleine 30 werken. De collectie is ondergebracht in een statig pand aan de Lange Vijverberg en kan gewoon worden bezocht. Je moet er wel iets voor doen, namelijk een afspraak maken. Je zou denken dat het een drempel is. "Niet", aldus Frans Sonneveldt, voorzitter van de stichting Kruseman Collectie. “De mensen die hier komen, komen uit echte interesse.” De ontvangst is dan ook hartelijk en persoonlijk. Onder het genot van een kopje koffie sprak ik genoeglijk met Frans Sonneveldt over kunst in het algemeen en Kruseman in het bijzonder. En dat in een unieke ambiance, namelijk omgeven door een dertigtal werken van de meester zelf. Mooier kun je het niet hebben.

Kruseman wordt in 1797 in Amsterdam geboren. Daar krijgt hij les aan de Tekenacademie en wint medailles en daarmee erkenning. Hij is al jong best beroemd. Hij woont en werkt een tijdje in Rome. In 1824 strijkt hij in Den Haag neer. Hij maakt veel portretten, ook van leden van de koninklijke familie. Ook historiestukken, erg populair in de 19de eeuw behoren tot zijn werkzaamheden. Zijn werk is op en top romantiek. De portretten doen soms wat ‘zoet’ aan, ze zijn hoe dan ook van hoge kwaliteit, verfijnd en nauwkeurig. Zijn stadsgezichten en landschappen daarentegen hebben soms een heel impressionistische en vlotte toets, die stijl had hij kennelijk ook in zich. Daardoor doen deze stukken soms nog heel modern aan. Kruseman was een vakman, dat is wel duidelijk.

Visited on May 13, 2022

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited Cornelis Kruseman Stichting, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review Cornelis Kruseman Stichting.