Museum de Fundatie and its collection

Museum de Fundatie
Source

Museum de Fundatie, Paleis aan de Blijmark is a museum of visual arts. The collection consists of old, modern and contemporary art, applied art and ethnographic objects. Part of the collection consists of modern and contemporary art that was made in the province of Overijssel. Important in the museum is the collection of artist and collector Paul Citroen which consists of works by himself, Karel Appel, Jan Sluyers and Charley Toorop. The other location of Museum de Fundatie is Kasteel het Nijenhuis, in Heino/Wijhe.

NLPaleis aan de Blijmarkt
ENPaleis aan de Blijmarkt

Art & Design  Art & Design Modern art Contemporary art Renaissance art & Early modern art

Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
8011 NE Zwolle

Visitor information Museum de Fundatie

Opening hours

Monday Closed
Tuesday
11:00 – 17:00
Wednesday
11:00 – 17:00
Thursday
11:00 – 17:00
Friday
11:00 – 17:00
Saturday
11:00 – 17:00
Sunday
11:00 – 17:00

Admission

0 – 17Free
18+€15.00
MuseumkaartFree
CJP Pass€6.00
RembrandtkaartFree
Groups of 10+€11.00
ICOMFree
Students€6.00
Friend of Museum de FundatieFree

Facilities

Wheelchair accessible
Museum shop
Parking
Credit card

Location & Map

Blijmarkt 20, Zwolle

Discover all museums in Zwolle

Exhibitions

 • Rob Scholte – Reproductie verplicht
  Ended

  Rob Scholte – Reproductie verplicht

  Dec 18, 2021 – Apr 3, 2022

 • John Heartfield – Fotografie plus Dynamiet
  Ended

  John Heartfield – Fotografie plus Dynamiet

  Apr 23, 2021 – Aug 22, 2021

 • Van wie is de wereld?
  Ended

  Van wie is de wereld?

  Mar 31, 2021 – Aug 22, 2021

 • Onder water – Sticks & Typhoon
  Ended

  Onder water – Sticks & Typhoon

  Mar 31, 2021 – Aug 22, 2021

 • Anneke Wilbrink – Lofoten
  Ended

  Anneke Wilbrink – Lofoten

  Sep 5, 2020 – Jan 3, 2021

 • Dwars door de Fundatie
  Ended

  Dwars door de Fundatie

  Sep 5, 2020 – Jan 3, 2021

 • Rob Scholte - Reproductie Ver-plicht
  Ended

  Rob Scholte - Reproductie Ver-plicht

  May 16, 2020 – Sep 6, 2020

 • Martin Roemers – Relics of the Cold War
  Ended

  Martin Roemers – Relics of the Cold War

  Jan 18, 2020 – May 5, 2020

 • Pim Trooster – De renovatie
  Ended

  Pim Trooster – De renovatie

  Jan 18, 2020 – May 5, 2020

More exhibitions

Museum de Fundatie Reviews

Museum de Fundatie has 10 ratings.

 • Karel
  Karel • May 11, 2023

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik enige reserve had ten aanzien van de expositie Brave New World in De Fundatie. Ik ben blij dat kameraad Maarten mij overhaalde toch mee te gaan. Zestien jonge kunstenaars uit alle delen van de wereld laten zien dat de schilderkunst springlevend is. Deze jonge schilders met ieder hun eigen technieken en uitdrukkingen gebruiken hun talent om ons opnieuw naar kunst en de wereld waarin we leven te kijken. Zoals Neo Matloga uit Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Hij combineert houtskool met beeldfragmenten uit kranten maar ook uit eigen familiearchief waarmee hij collages maakt. We zien huiselijke taferelen die door het vervreemdende perspectief de wereld anders doen voorkomen dan ze is. Gezellig kaartende mensen die op de een of andere manier een bepaalde angst of schrik uitstralen. Ze zijn helemaal niet bezig met dat kaartspel maar houden de wereld om hen heen angstvallig in de gaten. Het resultaat van Matloga’s beeldtaal lijkt sterk op de kubistische periode van Picasso. Louis Fratino toont ons zijn sensualiteit en beleving van intimiteit met zijn vriend, maar ook het genieten van alledaagse dingen. Zijn beelden zouden wellicht schokkend kunnen zijn en toch zijn ze niet vulgair. Het gaat puur om het genot. Zijn techniek lijkt wel wat op de werken van Matisse. Marina Rheingantz uit Brazilië maakt geabstraheerde bijna minimalistische landschappen waarin je in de eindeloosheid kunt wegdromen. Wat alle zestien kunstenaars bindt is hun kijk op onze wereld, soms vilein, scherp en confronterend. Is dat uiteindelijk niet een van de functies van kunst? Onze wereld opnieuw beschouwen door de ogen van een ander kan behalve esthetisch aangenaam vooral ook bijzonder leerzaam zijn. Kortom: een prachtige expositie.

  Translate to English

  Visited on May 10, 2023

 • Karel
  Karel • Sep 1, 2021

  In Designed by nature laten verschillende kunstenaars / ontwerpers in museum de Fundatie, Zwolle zien dat we met de natuur samen kunnen werken aan een nieuwe duurzame wereld. Op die manier kan kunst een middel zijn om mee te helpen onze aarde te redden van de klimaatcrisis. Toegepaste kunst, gebaseerd op wat de natuur ons te bieden heeft inzetten in gebruiksartikelen in ons dagelijks leven. Je bedenkt het niet maar deze ontwerpers gelukkig wel: een jas gemaakt van mycelium, de draadjes van paddenstoelen. Of potjes en vazen die gemaakt zijn van mineralen uit urinezuur vermengd met klei. Wat te denken van bakstenen die gemaakt zijn van het slib uit de weerribben, ze zijn nog eens water absorberend ook. Werken van insecten, beenderen, zelfs bloed, kortom toegepaste kunst gebaseerd op wat moeder natuur ons schenkt. Wat dacht je van een lamp van bacteriën? Of een bacterie in een betonnen vloer die ervoor zorgt dat scheuren in het beton door de bacterie gerepareerd worden. Geweldig. Een topper vond ik de vaas van bijenwas. Kortom een zeer verrassende en inspirerende expositie die hopelijk navolging krijgt in het echte leven. Ik zeg doen!

  Translate to English

  Visited on Sep 1, 2021

 • K
  Kaz • Nov 15, 2017

  Een prachtig museum, zowel van buiten als van binnen. Met name het retrospectief van Wolfgang Mattheur was erg interessant; ik heb elk werk vol bewondering bekeken.

  Translate to English

  Visited on Nov 4, 2017

 • Hennie
  Hennie • Apr 24, 2017

  This rating does not include a review.

  Visited on Apr 21, 2017

 • T
  Tempo • Mar 4, 2017

  Adverteren met de tentoonstelling van Fiep Westerdorp, de 'tentoonstelling' is slechts twee kleine wandjes met maximaal 12 kleine illustraties. Van de standaard collectie was niets te bekennen, tentoonstelling Joseph was ook er minimaal.

  Erg klein en duur. Waardeloos, zonde je van geld.

  Translate to English

  Visited on Mar 4, 2017

 • T
  Thea • Oct 25, 2016

  Fantastisch mooi museum in de mooie stad Zwolle. Hebben ons in het museum wel 3 uren kostelijk vermaakt. Echte aanrader is om na het museumbezoek de stad zelf te bezoeken, boordevol mooie oude panden en leuke winkeltjes.

  Translate to English

  Visited on Oct 22, 2016

 • Retno
  Retno • Mar 1, 2016

  Mooie collectie en exposities, het gebouw is ook interessant om te zien. Éen minpuntje: te veel deuren

  Translate to English

  Visited on Feb 28, 2016

 • Esther
  Esther • Jan 17, 2016

  Als rolstoelgebruikster is dit een ideaal museum. Er is parkeerruimte vlak achter het museum. Binnenkomen is geen enkel probleem en er is genoeg ruimte in de zalen om alles goed te kunnen zien. Ik kom hier graag! Vooral hedendaagse kunst heeft mijn voorkeur. Er zijn wisselende tentoonstellingen:Dus voor iedereen wat wils Binnenkort bezoek ik de tentoonstelling van Ans Markus. P.S. Dit geldt voor de locatie in Zwolle.

  Translate to English

 • Nanda
  Nanda • Jan 7, 2016

  Een mooi en overzichteijk museum! Met moderne kunst, maar ook schilderijen van bekende schilders van vroeger en nu! Tevens diverse wisselende tentoonstellingen! Kortom voor liefhebbers een mooi uitje!

  Translate to English

  Visited on Dec 28, 2015

 • Aggregated rating

  This rating is based on the rating of this museum on several other platforms.

Write a review

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited Museum de Fundatie, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review Museum de Fundatie.