Nederlands Mijnmuseum and its collection

Nederlands Mijnmuseum
Source

The Nederlands Mijnmuseum is housed in the former shaft of ‘Shaft II’of the Oranje Nassau Mines. The building is featured in the top 100 UNESCO monuments. The collection includes mining tools, hammer drills, mining lamps, caps and documentaries that illustrate the history of mining, with special focus on the Limburg mining history.

History & Anthropology  History & Anthropology Nature & Natural History  Nature & Natural History Local Profession & Craft Industrial heritage

Nederlands Mijnmuseum
Dr. Poelstraat 29
6411 HG Heerlen

Visitor information Nederlands Mijnmuseum

Opening hours

Monday Closed
Tuesday
10:00 – 17:00
Wednesday
10:00 – 17:00
Thursday
10:00 – 17:00
Friday
10:00 – 17:00
Saturday
10:00 – 17:00
Sunday
10:00 – 17:00

Exceptions are Sunday, February 19, 2023 (closed due to Carnival), December 24, 2023 (open until 2 p.m.), December 25 & 26, 2023 (closed), December 31, 2023 (open until 2 p.m.) and January 1, 2024 (closed).

Admission

0 – 16Free
17+€11.00
MuseumkaartNot valid

Facilities

Parking
Coffee

Location & Map

Dr. Poelstraat 29, Heerlen

Discover all museums in Heerlen

Exhibitions

No exhibitions in Nederlands Mijnmuseum have been found.

Nederlands Mijnmuseum Reviews

Nederlands Mijnmuseum has 1 rating.

 • Karel
  Karel • Jun 8, 2023

  In het voormalige warenhuis Kneepkens in Heerlen haalden de mijnwerkers vroeger hun spullen voor gezin en werk. Sunlight was de enige zeep die het kolenzwart uit de poriën én uit de kleding kon wegpoetsen. Ook de mijnkleding, de pungel (de typische geblokte theedoek) en andere benodigdheden voor het mijnwerkersgezin waren hier te koop. In 2022 werd dit pand omgetoverd tot het Nederlands Mijnmuseum waartoe ook de voormalige mijnschacht van de Oranje Nassaumijn behoort. Die schacht was al sinds 2005 opengesteld voor het publiek en het enige zichtbare overblijfsel van de mijnwerkerscultuur in deze voormalige oostelijke mijnstreek. Met het Mijnmuseum in het Kneepkenspand wordt recht gedaan aan de rijke, belangrijke, mooie en soms ook trieste geschiedenis van de kolenwinning in dit deel van Limburg. Verdeeld over vier verdiepingen zien we de geschiedenis van de mijn en vooral van het leven in en rond de mijnen vanaf beging vorige eeuw tot in 1974 de laatste toren omver werd geblazen. Voor mij als zoon uit een mijnwerkersfamilie van boven- en ondergronders een tour nostalgique. Dus heel veel herkende ik uiteraard. Ook op de tweede verdieping waar de gloriejaren van de mijnen en de invloed ervan op de lokale economie uit de doeken wordt gedaan. Op de derde verdieping aandacht voor het debacle na de mijnsluiting. De drugs die naar Heerlen kwamen. Overigens een erfenis van de Amerikaanse Vietnam soldaten die via Afcent in Brunssum in deze streken werden gestationeerd en hun drugs meenamen. Amerika wilde deze Vietnamveteranen met hun trauma’s liever niet terug in eigen land! Op de vierde verdieping aandacht voor hoe de mijnstreek, nu Parkstad geheten zich ontwikkeld heeft. Een lange weg die nog steeds niet helemaal afgelopen is. Dus Groningers: maak je borst maar nat!
  Het nog jonge museum heeft een mooi vormgegeven concept. Tegelijk zie je dat het nog de nodige doorontwikkeling vraagt, met name als het gaat om de economische historie en de donkere jaren na de mijnsluiting. Maar het begin is in ieder geval veelbelovend. En zeker voor wie niet zo goed, of helemaal niet bekend is met het mijnwerkersverleden is dit Mijnmuseum een absolute aanrader.

  Translate to English

  Visited on Jun 7, 2023

Write a review

Your review helps other people learn about great and less great museums. If you've visited Nederlands Mijnmuseum, you can write your review below! Please pay attention to our content guidelines before you post your review.

Please log in or create a free account to review Nederlands Mijnmuseum.